Viyana

Eğer sizlerde bizim gibi bir Ulusal tatil esnasında “Asil Şehir” Viyanayı ziyaret ediyorsanız, turistik bölgede gezerken sanki Türkiyedeymişsiniz hissine kapılabilirsiniz. Zira gezen turistlerin %70’i Türk. Bir de üzerine Türk taksiciler, Türk pazarcılar ve Türk büfeciler eklenince Sanki Türkiyenin yeni bir ili. Avusturya’nın nüfus yapısı çok ilginç; 1960 lardan beri 8 milyon civarında geziniyor. Bizimkilerin ne kadar çok çocuk yaptığını düşünürsek (örneğin üç), nüfus içindeki azalan Avusturyalılar ve çoğalan Türkler hakkında fikir yürütebiliriz. Yani geçmişteki 600 küsur yıllık Habsburg hanedanlığı, şimdilerde Türk hanedanlığı oluyor gibi.




Sanat ve müzik ile bukadar iç içe başka metropol var mı bilmiyorum. Ama saatler 20:00 civarına geldiğinde yollarda tuvalet giymiş hanımlar ve onlara eşlik eden beyleri çeşitli klasik müzik konserlerine giderken görebilirsiniz. Bizler Staatsoper’da Rigoletto’ya gittik. Nefis bir salon ve nefis bir gösteri. Dikkat buradaki gösteriler için mutlaka bir ay kadar önce bileti satınalmanız gerekiyor. Birkaç online satış sitesi var.

Konser biletleri bir hayli pahalı. Musikverein da bir konser dinleyelim dedik. Ama bizim gibi son dakikacılar da unutulmamış. Sahneyi pek görmeyen bir balkon için son dakika bile bilet alarak girebilirsiniz. Burada klasik müzik konseri dinlemek büyük bir keyif gerçekten.  Bu salonda kıyafet mecburiyeti yok. Ama parter’e gidiyorsanız, hiç bluejean li kimseyi görmedim. Bizim ziyaretimiz sırasında Albertina da bir Michalengelo ve Picasso sergisi vardı ki muhteşem. Yani ne yana dönseniz bir sanat etkinliği var sanki. Detayları www.yinedustukyollara.com da okuyabilirsiniz.

Neyse konumuza dönelim, Viyana denince ilk aklımıza gelen Şinitzel ve çeşit çeşit pastalar…

Şinitzeli iki restaurantta deneme imkanı bulduk. Immervoll ve Figlmüller.

Figlmüller son derece turistik. Turlar akın akın insan getirmekte. Yani akşamları yemek için yer ayırtmanız gerekli. Yoksa kapıdaki kuyrukta en az yarım saatinizi tüketirsiniz. Bu kadar turistik olmasına rağmen harika şinitzel yapıyorlar. Son derece lezzetli. Nereyse zerre yağ çekmemiş. Ama tüm Avusturyada şinitzel son derece büyük porsiyonlar halinde servis ediliyor. Eğer bizim gibi hafif tok karnına gittiyseniz, bir şinitzeli bölüşerek rahatça doyabilirsiniz. Tabii ki yanında değişmezi patates salatası. Şinitzel 14 euro (2010). Harika “Homemade” şaraplarından da mutlaka tadınız. Dom’un oralarda kime sorsanız gösterirler. İki şubesi var, pasajın içindeki otantik olanı.

Immervoll ise daha çok yerel halkın tercih ettiği ufak bar restaurant karışımı çok sevimli bir yer. Öğlen saatleri yer bulmak pek mümkün değil. Şinitzeli biraz daha kalın ve amorf şekilli ama Figlmüller’e göre daha leziz. Sadece ambiansı için bile tercih edilebilir. Immervoll Stephansdom’un bir sokak arkasında -Weihburggasse 17 01-


Tafelspitz, leziz ve bizim sebzeli haşlama et gibi

Şinitzel ise görüntüsünden farklı olarak çok lezzetli

Patates türevleri de kıyılmış frenk soğanı ile servis ediliyor…

Çok gelişkin bir pastane kültürüne sahip Viyana. Cafe Mozart, Cafe Sacher, Demel atlamamanız gereken pastaneler. Hepsinde de bir miktar beklemeyi göze almanız gerekiyor. Pastanelerde Viyanalılar uzun uzun oturmayı seviyorlar, sohbetler ediliyor ya da günlük gazetelerini okuyorlar. Tüm pastanelerde servisler bir bardak su ile yapılıyor. Yani bu uzun oturuşlar sırasında masadaki servis kaldırılsa bile, bu su içilmemişse müşteri masada oturmaya devam edebiliyor. Çok ince bir davranış.

Cafe Mozart Salon

Orman Meyveliler nefis

Milföy Türevi

Viyana klasiği “Vanilya soslu Apfelstrudel” Enfesss!

Kedi dilli

Demel, bir okul şeklinde hizmet veriyor. Giriş katın en arka bölümünde genç pastacılar hünerlerini sergiliyorlar.

Ve bu pastaneyi  “Mehmet Yaşin”in aktarımına göre Viyanalı Türk bir yatırımcı (Atilla Doğudan) 2002 satın almış. Ve aynı kişi Avusturya’da birçok otel, restaurant’a da sahip. Hatta Demel’in bir şubesinide İstanbul – Ortaköy’de açmayı planladığı otelin alt katında oluşturacakmış.
Viyanada çay genellikle bir ahşap çubuğun üzerinde kristalleşmiş şeker ile sunuluyor.

Cafe Sacher’in alameti farikası “Sacher-Torte” Çikolatalı kek, arasında bir kat kayısı mamelatı sürülmüş ve üzeri çikolata ile kaplanmış. Ve kremşanti ile servis ediliyor. Ben çikolatalı pastayı sevmeme rağmen, çikolatalı pasta içindeki bu kayısı marmeladını bir türlü benimseyemedim. Ve çok tatlı geldi. Sacher-Torte’yi Viyanalılar çok seviyor. Diğer pastanelerde de benzer sunumlarla yapılmakta.

2010 Kasım gezimizden…


yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir