Antica Focacceria San Francesco – Palermo – Sicilya





2013 Yazında yaptığımız güney İtalya gezimizde Sicilya da programımızda vardı. Roma – Napoli – Amalfi sahillerinden sonra Sicilya’ya varıyoruz. Palermo’yu en sona bırakıp, öncelikle Sicilya’daki diğer göreceğimiz yerleri geziyoruz. Palermo’ya vardığımızda ise direkt olarak önceden beri aklımızda olan ve 1834’ten beri aynı yerde hizmet veren Antica Focacceria S.F. gidiyoruz. Aklımızdaki yemek istediğimiz şey ise PANI CA’ MEUSA. Pani ca’ Meusa sandviç arası peynirli dana dalağı yahnisi gibi bir şey.

Mekan merkeze yakın olmakla birlikte mahalle arasında. San Francesco kilisesinin meydanında. Değnekçiler sağ olsun hemen park yeri buluyoruz. Saat 16 sularında mekana varıyoruz. Hiç müşteri yok. Direkt içeri girip kasaya Meusa’larımızı söylüyoruz. Selda ve Batur dışarıda meydanda bir boş masaya oturmaya gidiyor. O sırada bir bağırış oluyor dışarıda. Meğer servis görevlisi siparişi direkt Kasa’dan verdik diye masa vermek istemiyormuş. Ama gerçekten bizim dışımızda tek bir müşteri bile yok ve dışarıda en az 50 masa var.

Panica Meusa için üzeri susamlı taptaze bir sandviç ekmeği alınıyor. Önce arzu etmeniz halinde bir kat ricotta peyniri sürülüyor ve üzerine kazandan dilimlenip yahni haline getirilmiş Dalak parçaları konuyor. Oldukça yağlı olan bu karışımı ahçı epey bir süzmek için uğraşıyor ve en üstüne de rendelenmiş parmesan peyniri ile servis ediliyor.

Eğer dalak sevmiyorsanız hiç gitmeyin derim. Ha içi ekmek kırıntılı sardalya dolması “SARDI A BECCAFICU” yada bir çok makarna çeşidi, kanola yada cassata tatlıları da var ama buranın alameti farikası Meusa. Siz de Benim gibi Annesi nedeniyle küçükken evine çok dalak giren birisi iseniz, yağlar dirseklerinizden de süzülse şapırdanarak yersiniz. Yada Selda gibi yarısında bırakabilirsiniz.

Artık çok turistik olmuş, garsonlar burnundan kıl aldırmıyor ve kötü davranıyor ama dalak seviyorsanız en azından yiyebiliyorsanız bu ritüeli kaçırmayın derim. Aşağıdaki videoda da gelişmeleri Rosa Balistreri’nin müziği eşliğinde görebilirsiniz. Önce 15. saniyede Aşçı Ricotto peyniri isteyip istemediğimi soruyor. 43 saniyede dışarıda gürültü kopuyor. Aşçı “ne yapayım?” diyor. Garson dışarıdan, “verme yahu!” diyor. O sırada içeriden patron çıkıyor, Aşçı garsona patronu işaret ederek “ona sor” deyip işine devam ediyor. Komik insanlar bu İtalyanlar. Özellikle de Sicilyalılar.

Sicilya’da doğmuş ve Sicilya’da ölmüş, Sicilya’nın “Safiye Ayla”sı; Rosa Balistreri’nin Lu Cunigliu’su eşliğinde;

Son olarak, 2013 yılında Roma’da üç ve Milano’da üç adet şube açmışlar. Pek hayra alamet değil bu şubeleşme hareketi.


Yayımlandı

kategorisi

, , ,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir