Helsinki Liman Pazarı (Kauppatori) – Finlandiya





Stokholm’den önce gemi ile Talin’e oradan otobüs ile St. Petersburg’a ve nihayetinde tekrar gemi ile Helsinki’ye geliyoruz. yinedustukyollara.com‘un organizasyonunda yaptığımız bu gezi’den aklımda kalan (niye aklımda kaldı diye sormayın) Helsinki Liman Pazarını yazmak istiyorum.

Gemimiz Helsinki limanına yanaşıyor, pasaport işlemlerinin ardından limana ayağımızı atar atmaz bu pazarla karşılaşıyoruz (Üstteki fotoğrafın sol altındaki bölge). Bavullarımız ile bu pazarın önünden geçip, ilk fırsatta geri gelmek üzere bir taksiye binip otelimize yerleşiyoruz.

Bu pazar iki bölümden oluşuyor, bir bölümü bizim sebze – meyve pazarı gibi. Bizim diyorum, zira satıcıların bir çoğu Türk. Sonu “Berry” ile biten bir sürü meyve var. Türk pazarcı dostlarımız, konukseverlik gösterip tattırıyor. Hepsi leziz. Bizim pazardan farkı ise ürünler kilo ile değil litre ile satılıyor. Örneğin kabuklu bezelye bile litre hesabı. Hani ölçerlerken azıcık tıkıştırıp daha fazla almak geliyor insanın içinden.

Pazarın ikinci bölümü ise tamamen yeme ve içme üzerine. Yemek olarak balık özellikle de Somon, et olarak ise genellikle geyik yahnisi satılıyor.

Biz öncelikle nefis bir balık çorbası ile başlıyoruz. İçinde binbir çeşit deniz ürünü olan bu çorba gerçekten enfesti. Somon ızgara tabii ki çok cazip. Yanında patates topları ve yeşillikle servis ediliyor. Mutlaka deneyin. Yok balık sevmem diyorsanız, Geyik’te enfes. Üzerine güzel bir krep ve kahve.

Somon ızgarasının başındaki bu kızlar, ülkemizde mankenlik yapabilecek nitelikte görünüyor. Şehrin heryerinde bu kadar çok gerçek sarışın olunca…

Aşağıdaki fotoğraf Helsinki’nin genel görünümü adına izin alınarak çekilmiştir… Tabii kızlardan değil.

Bu pazarın hemen devamında ise Esplanadin Parkı yer alıyor. Son derece eğlenceli bir park. Sokak çalgıcılarını gölge banklarda oturup zevkle dinleyebilirsiniz. Hemen girişinde mini bir sahne var. Yarı amatör gruplar gün boyu müzik yapıyorlar. Bu ince uzun parkın ön ve arka tarafı boyunca uzanan caddelerde lüks butikler, kafeler yer alıyor. Çok keyifli.

Helsinki ziyaretinizde Michelin yıldızlı restaurantların hemen karşısında yer alan bu pazarı ziyaret edip ızgara somon ve balık çorbasının tadına bakınız.

Lütfen bu Finlandiyalı grup için 8 dakikanızı ayırınız. The Dø – Slippery Slope – Uzun stüdyo sürümü


Yayımlandı

kategorisi

, , ,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir