Tahmis Kahvesi – Gaziantep





2009 yılı Gaziantep ziyaretimizde tadilatta olan Tahmis kahvesindeki tadilat tamamlanmış ve açılmış. 1640 yılında hemen yanındaki Tekke camii ile birlikte yapımı tamamlanmış bina 1900 lerin hemen başındaki bir yangında tamamen kül olmuş. Ve daha sonra 1910 larda aslına uygun olarak tekrar inşaa edilmiş.

En son restorasyonuda 2009-2011 yılları arasında tamamlanmış. Kapıdan içeri girdiğiniz anda sizi o tarihi doku karşılıyor. Sanki zaman tünelinde 1920 lerde bir kıraathaneye girmişiniz hissini veriyor. Birbuçuk katlı bir mimariye sahip. Asma kattan giriş katın görüntüsü çok hoş.

 

Giriş katta daha çok yerli halk çayını kahvesini içiyor. Tavla ve kağıdını oynuyor. Turistler genelde üst katta konuşlanmakta. Tavanlar oldukça yüksek.

Çay, Kahve, Menengiç Kahvesi ve Zahter çayı var. Çay berrak ve güzel (yörenin kaçak çayı olduğunu sanıyorum), kahve ise közde pişiyor bol köpüklü ve çok leziz. Asıl denenmesi gereken yörede yetişen ve Menengiç denen yabani fıstık’ın kavrulması ve çekilmesi ile yapılan Menengiç Kahvesi. Hafif yağlı ve içimi çok kolay. Lezzetli ve mutlaka denenesi. Masaya oturduğunuz anda da su ile birlikte çerez ikram ediliyor. İçinde menengiç bizim kuş yemi niyetine kullandığımız bir çeşit tohumda var.

Tahmis Kahvesinde sigara içilmiyor ama Nargile serbest. Bir çok kişi duman duman nargile fokurdatmakta. Ama çok ilginç insanın üzerine hiç bir koku sinmiyor. Sanırım binanın havalandırması ve mimarisi ile ilgili.

Bir de saz ekibi var. Zaman zaman ortaya çıkıp Antep yöresi türkülerini söylüyorlar. Eskiden böyle mi imiş bilmiyorum ama biraz sanki Turistik aktivite. Meğer her hafta sonu saat 15:00 18:00 arasında varmış. Maalesef ki bize denk geldi. Ama kahveye sadece bu aktivite için gelmiş kadın grupları vardı ve çok eğlendikleri hallerinden belliydi.

Ama ne olursa olsun, sizlerde Gaziantep ziyaretinizde tüm gün gezip ayaklarınıza karasular inme eşiğine geldiğinde, dinlenmek için çok iyi bir nokta. Gelmeden önce Antep’in ünlü Kahke’lerinden bir miktar alıp buraya geliniz. Çay ile çok çok leziz oluyor.

 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Tahmis Kahvesi – Gaziantep” için 2 cevap

  1. Ayça Oğuş avatarı

    inanamadım :) 2005 yılında ben bu kahveye girip de fotoğraf çekmek istediğimde bana dik dik gelen bakışlardan dolayı hızlıca kaçmıştım.. muhteşem olmuş .. bayıldım.. bir de bu kahveden çıkıp sola dönünceydi sanırım kahveci mehmet amca vardı ( bilmem hala var mıdır :) çok yaşlıydı) türk kahvesi almak için bire bir.. istanbul’a kaşıbeyazına yollar :) brezilya kahvesi bu der ama iş çekilmesinde :) minik hediyeler verir güzel kahve şeker kakaolu karışımları vardır :) buraya kadar gitmişken hala ayaktaysa dükkan uğrayın derim:)

  2. Taha avatarı

    Paylaşım için tşkler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir