Sultanahmet Köftecisi – Selim Usta


O çok şubeli olanlarından değil. Bir yıl kadar önce Selamiçeşme eski Akbank’ın olduğu yerde ilk şubelerini açtılar. Şimdide Ankara – Çankaya şubeleri açılıyormuş. Köftesi çok özel ve güzel. Menü Köfte, Piyaz, Helva. Şimdilerde pilav da menüye dahil olmuş. Ramazanlar da ise çorba var. Bu kadar yalın bir menüye sahip olan Tarihi Sultanahmet Köftecisi neredeyse günün her saatinde dolup dolup boşalmakta. Ünü zaten yurt dışında. Sultanahmet çevresini gezen bir çok turist ellerinde, kah internetten, kah arkadaş tavsiyesi ile buranın adresi bulunmakta. İki dükkan yanındaki benzer isimli Sultanahmet köftecisi ile katıştırmamak için tembihlenmişler.

Biz her gidişimizde adam başı 1,5 köfte, ayran ve piyaz alıyoruz. Her ne kadar piyaz farsça soğan demekse de, biz piyaz’ı iş hayatı yüzünden soğansız tercih ediyoruz. Piyaz köfteden önce masaya geliyor. Üzerine bol pul biber ve limon eklenip köftenin gelişine dek karıştırıyoruz. Köfteler geldiğinde Piyaz, pul biber, limon ve zeytinyağı iyice karışmış yenmeye hazır oluyor. Köfteler herzaman çok leziz, iyi kızarmış fakat kuru değil, yanında da biber turşusu. Çok lezzetli ve hesaplı.

İrmik helvası benim standartlarıma göre biraz tatlı oluyor. Fakat seveni bir hayli fazla.

Haftaiçi havanın güzel olduğu bir öğle tatilinde, önce burada köfte ve ardından mini bir Sultanahmet turu, eğer hafta sonu ise maksi bir Sultanahmet gezisi planlayabilirsiniz.

Bizim için bu mekanın bir de özel anlamı var, Selda’nın Eminönü şubesinde çalıştığı dönemde neredeyse her öğle tatilinde buraya yemek için gelir, yemeğimizi yer, ardından da küçük bir Sultanahmet gezisi yapar ardından koştura koştura işe dönerdik. O dönemde kasada tonton Özcan bey adında bir bey dururdu. Bizi çocukları gibi karşılar ve öyle hizmet edilmesini sağlardı.

Bu haftasonu, Köftecinin ardından Arkeoloji müzesine yürüdük. Daha önce defalarca gittiğimiz bu müzeye gidişimizin özel bir anlamı vardı. Marmaray kazılarından çıkan tarihi eserlerin sergilendiği bir bölüm oluşturulmuş.


Arkeolog kedi Fatoş’ta artık turistlere poz vermekten yorgun.

Bu oluşturulan bölümün tavanı tamamen bu kazılardan çıkan kırık çömlek parçalarından oluşturulmuş. Söylendiğine göre 1000 çuval kadar bu parçalardan varmış, bu çuvallar çıkarıldığı yere gömülmüş. İnanılmaz bir sergi mutlaka, ama mutlaka gezilmeli. Şaşkınlıkla izledik. Bir çok yerde yolun nedeyse bir metre altından antik kalıntılar çıkıyor. Bu kazılar sırasında Bizans surları, 8 adet gemi, Theodosius limanı ve sayılamayacak kadar küçüklü büyüklü parça bulundu. Yenikapı tam bir arkeolojik kazı alanı haline gelmiş, keza Üsküdar meydanı da öyle. Fotoğraflarla da desteklenen sergiden blog’umla ilgili bir tabak fotoğrafı yayınlıyorum. Bu tabak helenistik dönemde balık tabağı olarak kullanılıyormuş. O ortasındaki çukur bölüme sos konuluyormuş. Şaka değil gerçek arkeolojik bilgi.

Eğer Arkeoloji müzesini gezmediyseniz mutlaka gezmelisiniz. İstanbul Arkeoloji Müzesi, dünyada gezdiğim bir çok, çok ünlü müzeden daha zengin. Balkanlar, Afrika, Anadolu, Mezopotamya, Arap yarımadası ve Afganistan gibi Osmanlı sınırları içinde yer almış bölgelerden toplanan 1 milyona yakın eserle dünyanın önde gelen müzeleri arasında bulunmakta.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“Sultanahmet Köftecisi – Selim Usta” için 4 cevap

  1. alpveege'ninannesi avatarı

    Gecen yil is arkadaslarima öncu olup gezdirmistim Meydan’i, listeme aldigim halde S. Köftecisi’ni, Saray’dan cikamadilar, hadi burda yiyelim ,dediler ve benim aklimda kaldi su yukaridaki resimdekiler. Herkesin aklina ilk klasik yerler geliyor, Arkeoloji Muzesi yerine, ama biz o klasikleri ziyaret ettik mimarlik sirketinin egitim gezisine uygun olarak…

  2. Tuğba avatarı
    Tuğba

    öncelikle çok güzel bi yazı olmuşş .. bu sene ocak ayında bizim üniversitenin , arkeoloji kulübü ile İstanbula bir gezimiz oldu . Arkeolji müzesini uzunca bi süre gezdikten sonra Sultanahmet Köftecisinde karnımızı doyurduk . Gerçekten çok güzel bir yemekti. Ayrıca bu mekanın benim için çok özel bir yeri . Burada ilk defa çok merak ettiğim birisini gördüm ve birlikte yemek yedik .Bu anlamda da benim için özel bir tutar …

  3. ayhan damar avatarı

    Evet kusura bakmayın ben ankaradakı sultan Ahmet köftecisinin mabilya dekorunu yapan kişiyim sizler bu lokantalarda yemek yerken verilen hizmetten gayet memnunsunuz ama size verilen hizmetin size nasıl ulaştıgını hiç merak etmezsiniz çunku size bir hizmet veriliyor ve karşılığın ı alıyorlar tam burada benim neden yazdığımı anlayacaksınız ben sultan Ahmet köftecisinin Ankara şubesinin mobilya dekorunu Osman Yurdakul adlı bir mimarla Ali kantarcıyla anlaşarak yaptım işimi bitirmeme rağmen bana odemeleri gereken üzereti ödememekle beraber dört ay geçmesine rağmen odememekteler ayrıca ben paramı ıstemeye gittiğimde beni kenara çekip küfürler yağdırarak beni tehtid etmiştir ben bunlarda mafya usulu haraç istemiyorum çoluğumun çocuğumun nafakası olan emeğimin karşılığını ıstıyorum ben çalışarak emek vererek yaptığım iş karşılığı geçimimi sağlayan biriyim ankarada duzeyli insanlarla iş yapıyorum referansların güçlüdür Evet kusura bakmayın ben ankaradakı sultan Ahmet köftecisinin mabilya dekorunu yapan kişiyim sizler bu lokantalarda yemek yerken verilen hizmetten gayet memnunsunuz ama size verilen hizmetin size nasıl ulaştıgını hiç merak etmezsiniz çunku size bir hizmet veriliyor ve karşılığın ı alıyorlar tam burada benim neden yazdığımı anlayacaksınız ben sultan Ahmet köftecisinin Ankara şubesinin mobilya dekorunu Osman Yurdakul adlı bir mimarla Ali kantarcıyla anlaşarak yaptım işimi bitirmeme rağmen bana odemeleri gereken üzereti ödememekle beraber dört ay geçmesine rağmen odememekteler ayrıca ben paramı ıstemeye gittiğimde beni kenara çekip küfürler yağdırarak beni tehtid etmiştir ben bunlarda mafya usulu haraç istemiyorum çoluğumun çocuğumun nafakası olan emeğimin karşılığını ıstıyorum ben çalışarak emek vererek yaptığım iş karşılığı geçimimi sağlayan biriyim ankarada duzeyli insanlarla iş yapıyorum referansların güçlüdür özel sipariş le çalışırım hiçbir müşterimle bu şekilde bir diyaloğa girmedim ama ALİ KANTARCI DENEN ŞAHIS BENİM VE ÇOCUKLARIMIN NAFAKASI OLAN ÜCRETİ ÖDEMİYOR buyazıyı okuduğunuz için teşekkur ederim
    Ayrıca benim ve benim gibileri boyle insanlara hakkımızı yedirmeyelim gelin birlik olalım
    Sizin övgüyle bahsettiginiz kişilerin kımlerin haklarını yediklerini görmemezlikten gelmeyelim

    Yorum: Size yorum yapmayacağım sadece reklamını yaptıgınız mutfaklarla ilgili bir firmaile aramda problemi anlatayım da dinleyin ben ankarada imalat ile uğraşıyorum yani ekmeğimi kazanmaya çalışıyorum bunların ankaradakı şubelerinin dekorasyon işciliğini yaptım ama bir turlu benim paramı vermıyorlar ve beni tehtıt ediyorlar istanbuldakı şubelerini defalarca aramama rağmen bana olan borçlarını inkar yoluna gidiyorlar ben mafya falan değilim bunlardan haraç istemiyorum çoluğumun çocuğumun nafakası olan emeğimin karşılığı olan hakkımı istiyorum sizde bana yardımcı olamazsınız ama kımın reklamını yaptıgınızı bılın bunlar bu hizmetleri verırken benim gibi kaç kişinin sırnına basarak ezmişlerdir hakır gorup tehdıt varı sözler kullanarak korkutarak yıldırmışlardır ve ortaya çıkıp biz bu işi alnımızın akı ile yapıyoz diye reklam yapıyorlar akı değil yüzkarası ile yapıyorlar ama bunu kımse görmüyor bunlar kimmi TARİHİ SULTAN AHMET KÖFTECİSİ SELİM USTA NIN ANKARA ŞUBESİNDEKİ ALİ KANTARCI DENEN ? KULHAN BEYI
    Adınız: AYHAN DAMAR

    E-posta adresiniz: ayhandamar@windowslive.com

  4. mst avatarı
    mst

    Sultanahmet Köftecisi dürüst fiyatlarla dürüst yiyecek hizmeti veren bir yer, özel bir duraktır.
    İstanbul’da bir sürü Sultanahmet Köftecisi var ancak en otantik ve en eski olanı bu Sultanahmet Köftecisi.
    Tüm taklitlerine rağmen popülerliğini korumakla kalmayıp yurt içinde ve yurt dışında açtığı şubelerle dünya markası olma yolunda devam ediyor.
    Yıllardır kalitesinden ödün vermeyen mekânda artık klasikleşmiş köfte, piyaz ve irmik helvası üçlüsünün yanında farklı bir şeyler yemek isteyenler için de kuzu şiş, pilav ve salata gibi alternatifler de bulunuyor.
    Tüm binaya yayılan mekânın yıllardır değişmeyen ama bakımlı dekorasyonu, mermer masaları ve gıcırdayan merdivenleri mekânın Otantikliğini artırıyor.
    Buraya hakiki köfte lezzetini arayan İstanbullular dışında, turistler de sıkça uğruyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir